A1. Johan Magnus och Helena - Antavla, stamtavla och släkttabell

 

Denna historia har sin början genom att följande 2 personer träffades, nämligen

 

Hemmansägaren och torparen Johan Magnus Johannesson som föddes den 6 september 1835 i Grevamåla i Linneryd socken. Föräldrarna var Johannes Matthesson, född 15 december 1801, som var hemmansägare och torpare i Bindareboda i Älmeboda socken, och Maria (Christina) Catharina Håkansdotter, född den 10 maj 1805 på Södergården i Gatehult, Linneryd socken

 

och

 

Pigan Helena Petersdotter som föddes den 21 maj 1834 i Skälholmsryd, Hovmantorp socken. Föräldrarna var Peter Magnusson född 24 juli 1806 i Klintalycke, Hovmantorp socken och Maria Helena Carlsdotter född 26 maj 1811 på Backagården i Skogsryd, Linneryd socken.

 

De gifte sig den 26 augusti 1860 i Hovmantorp.

 

I samband med giftermålet övertar de torpet Jemnshög i Rolsmo södergård, Linneryd socken, Kronobergs län i Småland, Sverige från Johan Magnus föräldrar. Inhyst på torpet bodde då Johan Magnus mor Maria Christina Håkansdotter.

 

År 1876 flyttar familjen till Heddamåla nr 22 i Linneryd socken. Under perioden 1876-80 tar Johan Magnus över ytterligare jord. Han står nu som ägare till 1/4 hemman. Se not 1. Johan Magnus moder följde med från Rolsmo till Heddamåla år 1878 och bor då på undantag och behöver ej betala skatt, vare sig till kronan eller kommunen (utfattig). Efter Johan Magnus död den 20 februari 1911 flyttar hustrun Helena till Åkerby och bor hos dottern Maria och hennes man Carl. Helena dog den 1 april 1915.

 

Bostadsfastigheten i Heddamåla såldes efter Johan Magnus död 1911 till den i Sverige berömde träsnidaren Karl Gustav Petersson. Den övriga delen av fastigheten behölls och såldes först på 1970-talet av arvingarna.

 

Gården i Heddamåla var mycket liten och kunde ej försörja alla barnen. Flickorna hittade män att gifta sig med, men för dem var förutsättningarna desamma. Det var allmänt besvärligt i Sverige under andra halvan av 1800-talet med dåliga skördar och stora barnaskaror att mätta. Att fördela gårdarna emellan barnen var ofta ej möjligt då varje del skulle bli alltför liten att kunna leva på.

 

Jämför med de romaner som Wilhelm Moberg skrev och som beskriver hur människorna hade det på den tiden, just i Linneryds och Ljuders kommuner. T.ex. Utvandrarna och senare Nybyggarna som beskriver hur levnadsvillkoren då var i Sverige och hur utvandrarna hade det i det nya landet Amerika. Länk: http://www.vilhelmmoberg.com/biografi.html som du kan klicka på eller kopiera och klistra in i din web-läsare.


Längst ned på denna sida har vi lagt in länkar till bouppteckningarna efter Johan Magnus och Helena.

 

Här har vi lagt in en länk till en grafisk antavla för Johan Magnus och Helena, som belyser deras förfäder.


Länk: Grafisk antavla


Vi har också kompletterat med en Excel-fil som visar avkommorna grafiskt:


Länk: Släkttabell/Genealogisk tabell 


Du som är med i släkttabellen och känner till förändringar får mycket gärna meddela sådana till oss så kan vi se till att komplettering sker. Du kan göra detta via Kontakt-formuläret.


Här har vi också lagt in en stamtavla som innehåller Johan Magnus och Helenas avkommor.För att se all information i länken är det bara att scrolla.


Länk: Stamtavla Johan Magnus o. Helena


Stamtavlan öppnas i form av en PDF-fil. Den grafiska antavlan och släkttabellen öppnas som en Office-fil. Du kan läsa mer om detta och hur en sådan fil kan öppnas, via denna länk: Innehåll


Om du önskar ta del av detaljer om HEDDAMÅLABARNEN så finner du dessa under den här länken.


I undermenyerna Inskrivna brev, Scannade brev och Fotoalbum har vi lagt in brev som vi skrivit av från originalbrev, några inscannade originalbrev och foton.




Bouppteckningar för Johan Magnus och Helena


Här finner du länkar till bouppteckningarna efter de båda.


Johan Magnus, död d. 20/2 1911


- Bouppteckning sidan 1         

Kommentar: Frans Gustav Pettersson i Heddamåla utsågs att bevaka för de barns räkning som vistades i Amerika


- Bouppteckning sidan 2 - 3   

Kommentar: Värdet av möbler upptogs till kr 24,00, sängkläder kr 49,00 och linnen kr 26,50. Johannes hade lånat av föräldrarna och fordran uppgick med ränta till kr 1.265,00. På bankkonto hos Sydsvenska Kreditaktiebolaget i Linneryd fanns kr 2.609,60. Totala värdet av tillgångarna med avdrag för skulder uppgick till kr 3.857,64


- Bouppteckning sidan 4

Kommentar: Utvisar vilka som undertecknade bouppteckningen.

Tillägg: Vid en kontroll av tillgångarna som Johan Magnus hade vid sin död, kr 3.857,64, får han anses ha varit en förmögen man. Bouppteckningen efter hans far Johannes Mattheson, som dog den 10/6 1868, visar att han efterlämnade endast kr 71,07 i sitt bo. 

(Konga häradsrätt FII:47 s.199)


Helena, död d. 1/4 1915


- Bouppteckning sidan 1       

Kommentar: Aldo Karlsson i Kopparemåla utsågs att bevaka för de barns räkning som vistades i Amerika. Bland tillgångarna kan noteras kopparsaker för kr 14,00


- Bouppteckning sidan 2 - 3   

Kommentar: Värdet av möbler var kr 46,00, sängkläder kr 53,50 och linnen kr 22,75. Johannes skuld var nu 1.240,00 inkl. ränta. På bankkonto fanns det nu kr 398,00 och det totala värdet av boet uppgick till kr 1.661,23.



Not 1

På 1500- och 1600-talen motsvarade ett hemman vanligen en bondgård med en sådan storlek att brukaren kunde försörja sig och sin familj på avkastningen av jorden och erlägga den skatt som åvilade egendomen. Ett sådant hemman åsattes ett helt mantal.